OBS! Webbutiken är tillfälligt nedstängd!

På grund av mycket stor orderingång har vi blivit tvungna att stänga ned möjligheten att handla vårat sortiment online. Detta är givetvis mycket tråkigt men för att kunna garantera leveranser och upprätthålla tillgången på sortiment samt kundservice behöver vi stänga ned möjligheten att handla online till 1 januari 2021.

God Jul från oss på Ejes.

Vår Historia

Tillverkningen

Vi på Ejes

Vår Historia

Judith Andersson 1923

Karamellmaskin med anor från 1923

1923

Företaget grundas av Judith Andersson. Affärsidén var då att koka och sälja karameller i butiken på Birger Jarlsgatan 124 i Stockholm.

Rörelsen växte snabbt och efter bara några år öppnades en filial upp på Flemminggatan 45. Verksamheten hade då alltmer övergått till tillverkning av choklad och konfektyrer.

1963

Huset där Judiths verksamhet var belägen revs och hennes företag, Judith & Son, var tvungen att söka efter nya lokaler. Till slut hittade man den perfekta platsen, en tidigare livsmedelsbutik på Erik Dahlbergsgatan 25 på Östermalm i Stockholm. Här finns både tillverkning och butik än i dag, med anor och aura kvar från det tidiga 60-talet.

Fru Andersson överlät sedermera hela sin verksamhet till sonen Erik, som hon alltid kallat Eje. Det är därför ingen tillfällighet att företaget antog namnet Ejes Choklad. Erik drev företaget tillsammans med sin hustru Ulla under många år.

Redskapen från 20-talet används än idag

Ejes ligger fortfarande på samma adress

1988

Erik valde att sälja sin verksamhet till de som enligt hans mening var de bäst lämpade arvtagarna, nämligen familjen Ardebäck. Med konditorn Rune i spetsen, tillsammans med hustrun Marie-Louise samt barnen Mats och Linda drevs verksamheten vidare.

Det fanns mycket tydliga regler vid överlåtandet, Ejes Choklad skulle aldrig få göras om till en “plockgodisaffär“ utan få behålla sina anor och sin charm. Tanken var och är än idag att föra chokladkultur och chokladtradition vidare. Det är med stor stolthet som familjen Ardebäck driver företaget vidare.

Ett hantverk med traditioner

Rune tillverkar praliner

Ejes har fått många fina tackkort genom åren

Tillställning på slottet

1990

Ejes Choklad utnämndes till Kunglig Hovleverantör år 1990. Det är med stor ära som familjen tar emot sitt diplom. Kung Carl XVI Gustaf har idag 134 hovleverantörer. Att vara Kunglig Hovleverantör är en kvalitetsstämpel.

Ett Hovleverantörskap grundar sig på att företaget levererar varor eller utför tjänster åt någon medlem av kungafamiljen.

2008

Ejes Choklad firar 85-årsjubileum och samtidigt firar företaget 45 år på samma adress. Familjen Ardebäck firade även 20 år som stolta ägare.

Det anrika företaget fortsätter att bevara sina gamla hantverkstraditioner och vårdar sitt varumärke.

Svärsonen Jonas Nilsson börjar i företaget och tar sin plats i tillverkningen.

Det Jonas inte visste då var att han skulle få en stor och betydande roll i företagets framtida utveckling och historia.

Jonas började arbeta på Ejes 2008

Stolta ägare! Rune och Marie-Louise

2010

Ejes Choklad tog fram Prinsesspralinen till bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, den 19 juni 2010. Pralinen var en given succé och har sedan dess blivit en utav Ejes storsäljare.

Bröllopet var det första kronprinsessbröllopet i Sverige och självfallet var Ejes Choklad med och firade kungligt!

Prinsesspralinen

Kronprinsessan Viktorias och Prins Daniels bröllopsdag

2013

Ejes Choklad 90 år! 50 år på Erik Dahlbergsgatan 25 i Stockholm och den stolta chokladfamiljen firar 25 år som ägare!

Ejes håller hårt på sin omtalade service och kvalitet, vilket har resulterat i mycket beröm och utmärkelser genom åren. Ejes Choklad syns i en stor mängd reportage och får uppmärksamhet i media.

Mor och dotter på omslaget av boken
Unika Butiker

Ejes firar 90 år och 25 år med samma ägare

2014

Ejes Choklad får en utmärkelse av den dåvarande Japanska ambassadören Mr Morimoto. Där man under högtidliga former tackar chokladfamiljen och deras företag för att ha bidragit till en bättre relation mellan länderna, detta tack vare den goda chokladen!

Denna utmärkelse kommer visa sig vara mycket större än vad Ejes Choklad kunde ana och detta uppmärksammas stort i Japans massmedia. Ejes Choklad omnämns även i Mr Morimotos memoarer. Detta gör att Ejes och Japan knyter an ännu starkare och ofta får butiken besök av Japanska turister.

Linda och Mr. Morimoto har en fin relation än idag

Den förre japanska ambassadören
Mr. Morimoto

Av en ren slump kommer en kund in och berättar att hon läst om Ejes Choklad i en bok. Det visar sig vara en Crime-serie om Marianne Jidhoff skriven av Denise Rudberg. Marianne är stamkund på Ejes Choklad och hennes favoritpralin är Vit tryffelnougat.

Sedan dess har det blivit en tradition att Ejes varje år håller i premiär signeringen av nya boken om Marianne Jidhoff. Detta har blivit en återkommande folkfest som hålls på Ejes Choklad. Denna dag bjuds det på Vittryffelnougat och personlig signering av Denise. Denna folkfest har resulterat i försäljningsrekord på premiär signeringen år efter år. Man börjar till och med anordna bussresor i Marianne Jidhoffs fotspår, där ett besök på Ejes Choklad ingår förstås.

Denise Rudberg har handlat på Ejes sedan
hon var liten

Den berömda Vita tryffelnougaten

2015

År 2015 blir Linda tillfrågad och invald i styrelsen för de Svenska hovleverantörerna. Det är såklart en ära att få vara en del av styrelsen i Den svenska hovleverantörsföreningen. Självklart bjuds det på fin choklad vid varje sittning.

Föreningen anordnar hovleverantörsdagar där alla svenska hovleverantörer får möjlighet att ses. Man har även gjort studieresor till andra länder med kungahus och hovleverantörer för att utbyta idéer.

Föreningen har även som uppgift att se till att hovet och alla hovleverantörer har en bra och nära dialog med varandra.

Linda med styrelsen för de svenska hovleverantörerna

Linda är även present koordinator i föreningen

2016

Ejes får en nyutnämning av sitt Kungliga hovleverantörsskap i samband med att dottern Linda tar över VD-rollen i familjeföretaget.

Eftersom ett hovleverantörskap är personligt för företagets VD blev Ejes Choklad tvungna att ansöka igen efter det åtråvärda diplomet. Det var med stor stolthet som det nya diplomet hängdes upp i den lilla butiken. Detta är ett erkännande och som återigen bevisar att Ejes håller högsta kvalité på både sina produkter och service!

En stolt Linda med sitt egna diplom

Mor och dotter choklad

Ejes Choklad är med och representerar de Svenska hovleverantörerna och åker till London. Där sker ett historiskt möte med de engelska hovleverantörerna och man utbyter idéer, kunskaper och gör studiebesök hos olika hovleverantörer. Ejes är presentkoordinator på resan och ansvarar för alla gåvor som ska överlämnas från de Svenska hovleverantörerna.

Ejes Choklad överlämnar även en gåva till den Engelska drottningen och får ett personligt tackbrev där drottningen tackar för omtanken och den utsökta chokladen!

På besök hos den engelska hovleverantören FLORIS

Personligt tackbrev från Drottningen av England

2018

Det är med stor stolthet, glädje och ödmjukhet som Ejes under 2018 firar 95 årsjubileum! Man firar även 55 år på samma adress och 30 år med samma ägare!

Ejes Choklad genomför ett mycket omsorgsfullt och välplanerat generationsskifte, där dottern Linda tar över hela familjeföretaget och väljer att driva det med sin man Jonas som nu har tagit över pappa Runes roll och blivit produktionschef för Ejes tillverkning. Linda är uppvuxen i företaget och väl inskolad för uppdraget.

Det är en stor ära för mig att få driva Ejes Choklad vidare och jag kommer göra det med stor respekt. För mig känns det fantastiskt att kunna få föra detta kulturarv vidare och jag kommer förvalta vårt varumärke med stor respekt. Inget kommer att ändras, vi ska fortsätta att vara omoderna och fokusera på det vi är bäst på, våra fantastiska produkter och ge våra kunder den bästa servicen! Jag ska bara putsa av diamanten lite…”

- Linda Ardebäck

Här med sin man Jonas som även han är delaktig

Dottern Linda driver med stolthet Ejes Choklad

2020Ejes fortsätter att växa och får ofta förfrågningar från företag som vill bli återförsäljare. Senaste intressenten var ingen mindre än Harrods i London!

Linda håller fast vid familjens tradition om att Ejes Choklad "BARA" ska finnas på Ejes. Det är fantastiskt att våga vägra växa menar hon och det ger företaget en stolthet som är svår att överträffa.

I år har Ejes en ny fantastisk hemsida med webbshop och även öppnat Ejes Bakficka i lokalen intill.

Tanken är att Bakfickan ska skapa utrymme och fungera som lager och paketering av beställningar.
Bakfickan kommer att vara öppen under högsäsong. Detta för att underlätta för kunderna och förstås för att undvika trängsel i dessa tider.

På Bakfickan kommer utlämning av beställningar att ske samt försäljning av färdiga presentförpackningar.
Fortsättning följer...

Nya lokalen Ejes Bakficka kommer avlasta vid högsäsong

Ejes nya hemsida med en efterlängtad webbshop

Ring oss på

08-664 27 09

Maila oss på

info@ejeschoklad.se

Inbjudan till Förenade Arab Emiraternas Ambassadör.

Bussresor till Ejes Choklad

Fd rikspolischefen Carin Götblad.

Premiär av OMG med Eric Gadd på hamburger börs.

Glada gänget i Alcazar

Vår kära Lasse Bengtsson

Härligt och inspirerande möte med Mia Törnblom

Vår fina och saknade Bengt Feldreich

På besök hos den japanska ambassadören

Legenden Björn Borg med tjejerna på Ejes

Allas vår Lasse Berghagen

Fint besök av Nisse och regementshovslagaren Mats från beridna högvakten

Tillverkningen

Tillverkningen - butikens hjärta


Morgonen börjar tidigt för gänget i tillverkningen, mycket ska stå klart tills dess att butiken öppnar.

Choklad ska smältas, fyllningar tillverkas, marsipan knådas och tryfflar vispas. Allt enligt konstens alla regler. Sedan fortsätter processen med att bygga upp varje liten chokladpralin i detalj, en efter en och fylla dem med olika innehåll som tillverkats under morgonen.

All tillverkning sker i direkt anslutning till den lilla butiken, bara en vägg markerar var butiken slutar och tillverkningen börjar. En dörr leder oss till företagets viktigaste punkt, som familjen kallar butikens hjärta, det är nämligen här inne som all choklad tillverkas. Dofterna är förföriska och nästan plågsamma för den som inte kan motstå choklad. Underbara dofter sprids ut i butiken och förgyller atmosfären.

För kunderna är dofterna välkända och de kan dofta sig till vilken pralin som tillverkas.

Alltid de bästa råvarorna

"Alla våra praliner är tillverkade på förstklassig choklad med hög kakaohalt. Vi jobbar huvudsakligen med 60 och 70 % kakaohalt och letar alltid efter de bästa råvarorna till våra pralinfyllningar", berättar Jonas. Vi har även valt att jobba på samma sätt som man gjorde när företaget startade 1923.

De gamla beprövade kunskaperna och metoderna från 20- och 30-talet fungerar fortfarande, till och med så är en del av redskapen från den tiden med än. "Att det finns tekniker och hjälpmedel som skulle underlätta rejält är man medveten om, men då tappar man hela poängen", fortsätter Jonas.

Kärlek och omsorg står inte med i recepten men är helt avgörande för resultatet. Choklad är inget man kan stressa eller påskynda, det måste få ta sin tid menar Jonas.

Hantverk sedan 1923

"Om alla bara kunde förstå vilket hantverk vi håller på med", fortsätter Jonas. Det tar nästan två dygn för varje liten choklad pralin att stå färdig.
Pralinen ska sedan direkt slussas ut i butiken, via packrummet där de plockas om från tillverkningsbackarna till butikens fina uppläggningsfat.

"Glöm heller inte bort att Ejes choklad är klassad som hälsokost", enligt hela gänget på Ejes.
"Ejes choklad är som balsam för kropp och själ" säger Linda. Att detta är något man ska unna sig varje dag är familjen överens om. Det är svårt att inte ryckas med i familjens entusiasm.

För gott att motstå

"Många tror att vi inte äter någon choklad, när vi arbetar med det hela dagarna", berättar Linda.
"Men det är så himla gott så det går inte att låta bli". Jag är nog värst", ler Linda stolt.
"Jag äter ungefär 20 praliner om dagen",  det är inte svårt att förstå när man ser alla nygjorda praliner som står på tork ute i packrummet och bara väntar...

Linda och övrig personal brukar skylla på att de måste göra smakprov på pralinerna, detta för att försäkra oss om kvalitén. Vi som arbetar i butiken måste kunna förklara innehåll, konsistens och smak på allt vi säljer till våra kunder. För att klara denna uppgift så behöver personalen få göra flera smakprover dagligen. Detta är ingen betungande uppgift, skrattar Linda utan inget annat än en förmån.

Det är en färskvara

Ejes Choklad är färskvara och genuint hantverk. Detta vill Ejes med hela sitt hjärta visa och ge till alla sina kunder.

"Pralinerna ska avnjutas omgående", menar Marie-Louise. "Besök hellre oss ofta och handla för husbehov" tipsar hon. På Ejes Choklad bemöts varje kund som en hedersgäst som vi vill träffa ofta, ler Marie -Louise.

Vi garanterar en hållbarhet på cirka 2-3 veckor men ser gärna att chokladen äts upp tidigare! Chokladen ska inte förvaras i kylskåp utan i rumstemperatur. 16 grader är  idealtemperaturen för choklad. Familjen är mån om sin choklad och att kunden ska få uppleva den på bästa sätt.

Ring oss på

08-664 27 09

Maila oss på

info@ejeschoklad.se

Möt Personalen på Ejes

Möt detta glada sammansvetsade gäng som älskar sitt jobb och varandra! Det är fantastiskt att se deras arbetsglädje och entusiasm och hur de kompletterar varandra. De kämpar hårt mot det gemensamma målet att driva Ejes i nutid men samtidigt behålla och förvalta kulturarvet och se till att Ejes är den institution som det är känt för.

Ingen kan låta bli att bli smittad av glädjen och de förföriska godsaker som säljs, speciellt när varje kund räknas som hedersgäst. ” Vårt mål är att alla kunder ska känna sig sedda och bli ompysslade. Det ska vara en upplevelse att komma hit", säger Linda Ardebäck.

STÄNG X

Lägg till en personlig hälsning i din beställning

 20,00 SEK

/st

Lägg till en personlig hälsning till din beställning. Texten du vill ha skrivet i kortet skrivs in i "meddelande till Ejes"-rutan i utcheckningen.

grattiskort
älskar digneutralt korttack rosor