Historien om Ejes

1923 grundas företaget av Judith Andersson. Affärsidén var då att koka och sälja karameller i butiken på Birger Jarlsgatan 124 i Stockholm. Rörelsen växte snabbt och efter bara några år öppnades en filial upp på Flemminggatan 45. Verksamheten hade då alltmer övergått till tillverkning av choklad och konfektyrer.

1963 rivs huset där Judiths verksamhet var belägen och hennes företag, Judith & Son, som det på den tiden hette var tvungen att söka sig om efter nya lokaler. Till slut hittade man den perfekta platsen, en tidigare livsmedelsbutik på Erik Dahlbergsgatan 25, på Östermalm, här finns både tillverkning och butik än i dag, med auran kvar från det tidiga 60-talet.

Fru Andersson överlät sedermera hela sin verksamhet till sonen Erik, som hon alltid kallat Eje, det är därför ingen tillfällighet att företaget antog namnet Ejes Choklad. Eje drev företaget tillsammans med sin fru Ulla under många år.

1988 valde Eje att sälja verksamheten till de som enligt honom själv var de bäst lämpade arvtagarna, nämligen familjen Ardebäck. Med konditorn Rune i spetsen, tillsammans med frun Marie-Louise samt barnen Mats och Linda, drevs verksamheten vidare.

Det fanns dock mycket tydliga regler vid överlåtandet, Ejes skulle aldrig få göras om till en “plockgodisaffär“ utan få behålla sin helhet och charm. Tanken var, och är än idag, att föra chokladkulturen och alla chokladtraditioner vidare. Det är med stor stolthet som familjen Ardebäck för de anrika traditionerna vidare.

1990 utnämns Ejes Choklad till Kunglig Hovleverantör.

2008 firade företaget 85-årsjubileum och 45 år på samma adress. Familjen Ardebäck firade samtidigt 20 år som ägare.

2013 firar företaget 90-år! 50 år på Erik Dahlbergsgatan 25, och den stolta chokladfamiljen firar 25 år som ägare!

Ejes håller hårt på sin omtalade service och kvalitet, vilket har resulterat i mycket beröm och utmärkelser genom åren. Även en stor mängd repotage och uppmärksamhet i media!

Forsättning följer…

Redskap som används än...Judith står och kokar sina karameller